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Champagnerprobe 2002

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Am 21.05.2022 fand bei Rare-Bordeaux-Weine in Rheinbach eine Probe der Jahrgangschampagner 2002 statt.

Rare-Bordeaux-Weine

Name Rare-Bordeaux-Weine
Straße Polligsstraße 9
Ort 53359 Rheinbach
Telefon 0172 - 999 20 70
Email rare-bordeaux-weine[at]onlinehome.d
Webseite www.rare-bordeaux-weine.de

Die Champagner

Die Champagnerprobe kostete 495 €.


Champagne Cristian Senez – Millesime 2002

An exceptional year which gave birth to an equally exceptional vintage. Its aged gold color will take you to floral flavors blending candied citrus, caramel and pastries. The smoothness of its mouth will make you travel with indulgence in the privileged world of intense tasting. A vintage which still retains all its freshness despite these 18 years spent in the darkness of our cellars. (Zitat Champagne Cristian Senez)

     

Champagnerhaus Champagne Cristian Senez
Jahrgang 2002
AOC Champagne
Cuvee 75 % Chardonnay
25 % Pinot Noir
Alter Reben über 40 Jahre
Malolaktische Gärung nein
Ausbau 100 % Stahl
Alkohol 12,0 % V/V

Der Champagner hatte eine goldgelbe Farbe, eine feine reife Nase, einen guten Körper mit etwas Röstnoten, recht herb mit feiner Säure. Gerade noch sehr lecker.


Champagne Piper Heidsieck – Rare Millesime 2002

     

Champagnerhaus Champagne Piper Heidsieck
Jahrgang 2002
AOC Champagne
Cuvee 70 % Chardonnay
30 % Pinot Noir
Dosage 9,5 g Zucker/l
Alkohol 12,0 % V/V

Der Champagner hatte eine goldgelbe Farbe, eine feine, leicht rauchige Nase, einen guten Körper, recht herb mit feinem Aroma und feiner Säure und guter Länge. Sehr lecker.


Champagne Dom Ruinard - 2002

Der Dom Ruinart Blanc de Blancs ist eine Hommage an Dom Thierry Ruinart, den visionären Gründer der Maison. Er wurde von außergewöhnlichen Chardonnay-Jahrgangsweinen inspiriert. Der erste Dom Ruinart Blanc de Blancs wurde 1959 herausgebracht. Im Jahr 1966 folgte dann eine Rosé-Cuvée, die bei Ruinart genau wie die weißen stets hauptsächlich auf Chardonnay basiert. Nach dem 2. Weltkrieg waren die Keller der Maison leer, da während der Besatzung alles beschlagnahmt worden war. Erst 2017 stieß Kellermeister Frédéric Panaïotis auf eine Flasche, die anscheinend die letzte der allerersten Cuvée ist. Sie wird nun in der Önothek des Kellermeisters, die sich in den Kreidestollen der Maison Ruinart in Reims befindet, als kostbarer Schatz aufbewahrt. (Zitat Champagne Ruinart)

     

Champagnerhaus Champagne Ruinart
Jahrgang 2002
AOC Champagne
Cuvee 100 % Chardonnay
Typ Blanc de Blancs
Alkohol 12,5 % V/V

Close to 30% of the Chardonnay that as always (despite the absence of blanc de blancs from its label) dominates Ruinart's prestige cuvee comes - specifically in the case of their 2002 Brut Dom Ruinart - from the northern Montagne de Reims, though the rest is from the Cote des Blancs (predominantly Avize and Chouilly). Hints of lees autolysis and heliotrope perfume cap a nose in which very ripe sickle pear predominates. Happily, an efficacious squirt of fresh lime lends refreshing and vivacious acidity to the pear on a lush and gently effervescent palate. Pungently struck-flint and iodine-like notes as well as hints of lightly toasted almond and hazelnut add allure to a generously fruity finish. This might well reward a couple of years' bottle age, though its highly appealing present personality is very much tied up with freshness. 96/100. Zitat Robert Parker Wine Advocate.

Der Champagner hatte eine feine komplexe Nase, einen guten Körper mit feinem komplexen Aroma und schön eingebundener Säure und guter Länge. Sehr lecker, Klasse.


Champagne Billecart Salmon - Cuvee Nicolas Francois Brut 2002

Diese prestigeträchtige Cuvée entstand 1964 als Hommage an den Gründer des Hauses und ist das Ergebnis einer Assemblage der Grand Crus aus den Orten der Montagne de Reims (Pinot Noir) und der Côte des Blancs (Chardonnay).
(Zitat Champagne Billecart Salmon)

     

Champagnerhaus Champagne Billecart Salmon
Jahrgang 2002
AOC Champagne
Cuvee 40 % Chardonnay
60 % Pinot Noir
Dosage 4 g/l
degorgiert Januar 2015
Alkohol 12,5 % V/V

The 2002 Brut Cuvée Nicolas François was disgorged in January 2015 with four grams per liter dosage, and it's showing superbly, wafting from the glass with a complex bouquet that mingles confit citrus, peach and dried papaya with nuances of iodine, brioche and honeycomb. On the palate, it's full-bodied, broad and vinous, with a rich and layered core that's underpinned by serious structure and tension, concluding with a long and precise finish. This is one of the finest wines Billecart has released in the last decade, and it is well worth seeking out. 97/100. Zitat Robert Parker Wine Advocate.

Der Champagner hatte eine goldgelbe Farbe, eine feine elegante komplexe Nase, einen guten Körper mit feinem Aroma und guter Länge. Ein schöner komplexer Champagner, sehr lecker, Klasse.


Champagne Dom Perignon – Vintage 2002

The presence of the wine on the palate is immediately captivating. Paradoxically concentrated yet creamy, it is energetic and warm in the mouth, focusing on the fruit, then gradually taking on more profound bass notes. The whole holds its note perfectly, intensively, with just a subtle, elegant hint of underlying bitterness.
The first hints of fresh almond and harvest aromas immediately open up into preserved lemon and dried fruits, the whole rounded off by darker smoky and toasted qualities.
The spring was warm and dry, with no significant frost and near-perfect flowering. The summer was marked by long sunny periods, interspersed with regular cloudy and rainy spells. The unexpectedly perfect weather just before the harvest compensated for the heavy rains of late August and early September. The vines were in good health, and the dehydration of the grape berries helped them reach new heights of ripeness. The harvest began between September 12 and 28. (Zitat Dom Perignon)

     

Champagnerhaus Dom Perignon
Jahrgang 2002
AOC Champagne
Cuvee 60 % Chardonnay
40 % Pinot Noir
degorgiert July 2009
Alkohol 12,5 % V/V

The 2002 Dom Perignon is at first intensely floral, with perfumed jasmine that dominates the bouquet. With time in the glass the wine gains richness as the flavors turn decidedly riper and almost tropical. Ripe apricots, passion fruit and peaches emerge from this flashy, opulent Dom Perignon. The wine's volume makes it approachable today, but readers in search of more complexity will want to cellar this for at least a few years to allow for some of the baby fat to drop off. Geoffroy describes the vintage as very ripe and adds that some of the Chardonnay showed the ill-effects of the hot growing season in it the somewhat burned, dehydrated fruit that came in that year. This bottle was disgorged in July, 2009. To be released summer 2010. 96/100. Zitat Robert Parker Wine Advocate.

Der Champagner hatte eine goldgelbe Farbe, eine feine eher dezente Nase, einen guten Körpewr mit feinem Aroma und guter Länge. Sehr lecker, den 2010 fand ich kompleser.


Champagne Pommery – Cuvee Louise 2002

Dieser finessenreiche Prestige-Champagner ist eine Hommage an Louise Pommery und gehört zu den Herzstücken der Maison. Diese Ausnahmecuvée ist aufgrund ihres puren Charakters und der großartigen Eleganz unter Genießern weltweit beliebt. Die kunstfertige Assemblage aus Trauben der 3 Grands Crus-Lagen Avize, Aÿ et Cramant, die lange Reifezeit in den Kreidekellern der Maison Pommery sowie eine geringe Dosage mit gereiften Jahrgangsweinen aus Avize machen die Cuvée Louise 2002 zu einem ganz besonderen, gar unvergesslichen Champagnergenuss. (Zitat Champagne Pommery)

     

Champagnerhaus Champagne Pommery
Jahrgang 2002
AOC Champagne
Cuvee Chardonnay, Pinot Noir
Alkohol 12,5 % V/V

Der Champagner hatte eine gelbe Farbe, eine feine Nase, elegant aber dezent, einen guten Körper, leicht herb mit feinem Aroma und feiner Säure. Sehr lecker.


Champagne Roederer – Cristal 2002

All the exceptional characteristics of the 2002 vintage have literally been captured in this 2002 Cristal, which is generous and lush, revealing perfect balance between concentration and finesse, freshness and vinosity, intensity and refinement. (Zitat Louis Roederer)

     

Champagnerhaus Louis Roederer
Jahrgang 2002
AOC Champagne
Cuvee 45 % Chardonnay
55 % Pinot Noir
Alkohol 12,0 % V/V

Der Champagner hatte eine gelbe Farbe, eine feine Nase, elegant aber dezent, einen guten Körper mit feinem komplesen Aroma und schön eingebundener Säure und guter Länge. Im Vergleich zu den bisherigen Champagnern wirkte er recht jugendlich. Ein feiner eleganter Champagner, sehr lecker, Klasse.


Champagne Tattinger - Comtes de Champagne 2002

Das Jahr 2002 ist ein schöner Jahrgang mit langen, zarten und sehr aromatischen Chardonnays. Mit seinem subtilen Röstaroma, das nur darauf wartet, sich zu entfalten, seiner legendären Feinheit und Komplexität gehört der Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2002 zu den großen Jahrgängen der Cuvée. Die leuchtend hellgelbe Farbe ist charakteristisch für die großen Chardonnays. Das sehr frische Bouquet öffnet sich zu einer Kombination aus Mineralität und süßen Früchten. Dann zeigt sich sehr schnell die Feinheit einer von Mandarine und Orangenschale dominierten Fruchtigkeit. Im Hintergrund kündigt sich eine dezente Röstnote, begleitet von zarten Noten von Obsthölzern an. Der Ersteindruck am Gaumen ist von Säureanklängen geprägt und sehr lebhaft, voller Frische. Die Geschmackseindrücke sind reichhaltig, samtig und intensiv. Die Frucht kommt durch eine fein säuerliche Mischung aus süßer Mandarine und frischer Ananas mit delikaten Kompottaromen zum Ausdruck. Der sehr ausdrucksstarke Abgang zeichnet sich durch Komplexität, Länge und Energie aus. (Zitat Champagne Tattinger)

     

Champagnerhaus Champagne Tattinger
Jahrgang 2002
AOC Champagne
Typ Blanc de Blancs
Cuvee 100 % Chardonnay
Alkohol 12,0 % V/V

Der Champagner hatte eine gelbe Farbe, eine feine elegante reife Nase, einen guten Körper mit feinem Aroma, feiner Süße, feiner Säure und guter Länge. Ein feiner eleganter Champagner, sehr lecker, Klasse.


Champagne Agrapart – Venus 2002

Always a vintage champagne, this cuvee comes from a single vineyard of 60 ares in AVIZE (Fosse aux pourceaux). No heavy mechanical machines were used in the maintenance of this vineyard, which has solemnly been worked by man and by horse. Vénus is the domain’s single vineyard emblem. Bottled under cork. Disgorged 2 months before the release date without dosage. This cuvee is only available in bottle. (Zitat Champagne Agrapart)

     

Champagnerhaus Champagne Agrapart
Jahrgang 2002
AOC Champagne
Cuvee 100 % Chardonnay
Typ Blanc de Blancs
Dosage 0 g/l
degorgiert 2007
Alkohol 12,0 % V/V

Der Champagner hatte eine gelbe bis goldgelbe Farbe, eine feine aromatische Nase, leicht buttrig, einen guten Körper, aromatisch, leicht herb mit feiner Säure und guter Länge. Ein schön vollmundiger Champagner, sehr lecker, Klasse.


Champagne Krug - Clos du Mesnil 2002

Krug Clos du Mesnil 2002 exalts the crisp purity of Chardonnay from one of the finest terroirs in the region – a single walled plot of vines, Clos du Mesnil – from a single year, 2002.
The legendary vineyard has been protected by stone walls since 1698 and is hidden within the heart of one of the most celebrated villages for Chardonnay in the Champagne region, Le Mesnil-sur-Oger. Its privileged location and small size of 1.84 hectares, make Krug Clos du Mesnil 2002 a rare gem.

The year 2002 offered a clement and generous climate – consistently warm and relatively dry – granting ideal conditions for grape maturation. The rare beauty and singularity of the year’s Chardonnay are conveyed by the generosity and aromas inherited from the clement circumstances of an exceptional 2002.
The House of Krug chooses to create Krug Clos du Mesnil only in years that provide the ideal conditions for the full potential of this enclosed plot of Chardonnay vines to be revealed. Krug Clos du Mesnil 2002 reveals a precise signature and a striking grace, after resting in the cellar for over ten years.

At first sight, a bright and luminous golden colour of ripe wheat. On the nose, aromas of citrus fruit, white pepper and spices, slightly grilled nuts and brioche. On the palate, it is precise, pure and fresh with tension, vivacity and great balance. Notes of peach, orange, citrus fruit and liquorice are all enhanced by a very long finish. (Zitat Champagne Krug)

     

Champagnerhaus Champagne Krug
Jahrgang 2002
Weinberg Clos du Mesnil (1,84 ha)
AOC Champagne
Typ Blanc de Blancs
Cuvee 100 % Chardonnay
Hefelager 13 Jahre
Alkohol 12,5 % V/V

Dieser Champagner überzeugt durch eine atemberaubende Länge und eine besondere Klarheit. Er zeigt eine unglaubliche Tiefe und hervorragende, vielschichtige Konzentration von primären Früchten: frische Zitronen, gelbe Grapefruit, Honig, getrocknete weiße und gelbe Blüten. Abgerundet mit exotischen Aromen von Pfirsich und grüner Mango. Die Textur ist sehr fein und cremig am Gaumen und die majestätischen Kurven gleiten lange um einen soliden mineralischen Kern. Die seidige Komposition führt zum reduzierten und konzentrierten kalkartigen Abgang. Er vermittelt den Eindruck eines Chardonnays, der eine unglaubliche Aromenvielfalt, Sinnlichkeit, Persistenz und Kraft einfängt. Die atemberaubende Säure ist perfekt ausgewogen. Der Champagner ist herrlicher Genuss, jetzt und weit über 2020 hinaus. 100/100 (Zitat James Suckling)

Der Champagner hatte eine gelbe Farbe, eine feine aromatische Nase, einen guten Körper, aromatisch mit leicht pikanter Säure und guter Länge. Er war recht säurebetont und wahrscheinlich mit 20 Jahren noch viel zu jung, schwer zu beurteilen. Bei einem Flaschenpreis von über 1000 € eher eine Enttäuschung.


Champagne Salon - Le Mesnil 2006

All Salon is as one, defined in the singular: a single grape, Chardonnay; a single terroir, the Cote des Blancs, a single ‘cru’ village, Le Mesnil-sur-Oger, a single year, that of its vintage. And yet each vintage – and not every year can be called a vintage, only the greatest years - is different from any other. The vagaries of climate, something in the air, that tiny something that can change everything: this is where Salon’s personality is forged. And Salon 2006 is a great romantic, a lyrical soul, marching to the beat of its own drum. Never mind eleven years spent ageing in the cool silence of the cellars in Le Mesnil-sur-Oger, Salon 2006 surges forth unbridled, with the spirit of youthful rebellion. Just imagine the promise of the years ahead!

August was horrid, cold and rainy, after the perfect sunshine and warmth of June and July. But in the end it was all a false alert, the fear came to nothing, no disease problems. September arrived and set fair, with cool mornings and glorious days that continued throughout harvest, up to 2nd October: the grapes reached optimum ripeness, giving musts with magnificent sugar levels balanced by fine acidities, a hallmark of the vintage. Yields? Neither too big nor too small. The result: Salon 2006, a great vintage with a tremendous future ahead.

First of all, just wait. Once Salon 2006 has been uncorked, leave it a little while, to breathe, to open out. Then, just look at it: its shimmering golden colour, glinting silver and green. The never-ending bubbles, so tiny, setting free the familiar betwitching scents of Salon in its first flush. Notes of white flowers, citrus zest, lightly toasted brioche. Then the glass fills magically with autumnal tones, fresh hazelnuts, praline, dried apricot, ripe yellow fruits. A romantic of the highest order, Salon 2006 embodies the carefree spirit of youth, tempered by experience. And there lies its true enigma and charm. To know restraint but be generous, to combine lightness with solidity. This sense of duality is confirmed in the impeccable palate structure – it is all in the education of course. Simultaneously rich and incisive, with the fine linear acidity to permit cellaring for 30 years, Salon 2006 has a long future ahead. (Zitat Champagne Salon)

     

Champagnerhaus Champagne Salon
Jahrgang 2006
Weinberg Clos du Mesnil
AOC Champagne
Typ Blanc de Blancs
Cuvee 100 % Chardonnay
Alkohol 12,5 % V/V

Die Alternative aus dem Hause Salon zum Champagne Krug - Clos du Mesnil in Le Mesnil-sur-Oger.
Der Champagner hatte eine gelbe Farbe, eine feine, eher dezente Nase, einen guten Körper mit feinem Aroma, etwas säurebetont und guter Länge. Er war etwas zugänglicher als der Champagne Krug - Clos du Mesnil 2002, sehr lecker.


Argyle - Extended Tirage 2002

Extended Tirage Brut is aged for ten years on the yeast and disgorged on demand to ensure freshness. Argyle’s Tirage Library in Dundee has sparkling wines still aging on the yeast, dating back to our first vintage in 1987. (Zitat Argyle Winery)

     

Weingut Argyle Winery
Jahrgang 2002
Bundesstaat Oregon (USA)
Weinbaugebiet Willamette Valley
Typ Schaumwein
Cuvee 73 % Chardonnay
21 % Pinot Noir
6 % Pinot Meunier
Hefelager 10 Jahre
degorgiert Juni 2012
Alkohol 12,5 % V/V

Like previous and future instances of this genre at this address, Argyle’s 2002 Brut Extended Tirage represents the exact same cuvee as their 2002 Brut, except re-released after enjoying seven additional years sur latte. The effect is of enhanced complexity and sensuality I suspect most tasters will, like me, deem it worth paying slightly more than twice the price of the current vintage brut release. 'I got really pissed off at some point,' says Soles about the origins of this cuvee, 'and the point was to show the world that - you know what? - we can age sparkling wine in the Willamette Valley.' A smoky hint of lees autolysis along with hazelnut and walnut oil piquantly add to the apple, pear, quince, and liquid honeysuckle perfume familiar from younger disgorgements of Argyle Brut, with yeast, vanilla, frangipane and hints of caramel adding a delightful finishing nod in the direction of patisserie. Subtly creamy and infused with an at once caressingly and stimulatingly fine mousse, this retains more than enough primary juiciness to remain (profoundly) refreshing. The adeptly-judged dosage here is ten grams of residual sugar, unsurprisingly a bit less than that with which - the same - wine was outfitted for its maiden voyage. No doubt this can be followed with pleasure for several post-disgorgement years. Had somebody suggested to me, incidentally, that this was a hitherto unknown late-disgorged sparkling Vouvray, I'm not sure I would have doubted them. Inner quote mark (8/2012) 96/100. Zitat Robert Parker Wine Advocate.

Ein Pirat unter den Champagnern, ein Schaumwein aus Oregon (USA).
Er hatte eine gelbe Farbe, eine feine Nase, einen guten Körper mit feinem Aroma, leicht buttrig mit feiner Säure und feiner Süße und guter Länge. Ein vollmundiger Schaumwein, sehr lecker.


Champagne Krug – Krug 1998

At the House of Krug, every Krug Vintage celebrates the distinct character of a particular year. A Krug Vintage is a blend of the most expressive wines from a single year enhanced by a stay of over ten years in the cellars. Every Krug Vintage is different: it is the Music of the year, captured by Krug.
Krug 1998 offers astonishing purity, precision, elegance and a very long finish. For Krug, a focus on Chardonnay for in this vintage was an obvious choice due to the outstanding personality of Chardonnay grapes of the year. This vintage is known as our Hommage au Chardonnay as it is only the second Krug vintage, after 1981, where Chardonnay dominates.

The weather in 1998 was somehow classic, very contrasted as is often the case in Champagne. After a particularly hot August which broke the record set in 1962, the winemaking team watched nervously as temperatures crept up to 39°C and began to burn the leaves, damaging 5 to 10% of the potential harvest.
At the end of the month, heavy rains caused more consternation. Luckily, by early September dry, mild weather offered relief and the third week of the month bestowed perfect conditions for harvesting. Despite the sharp climatic contrasts, 1998 will be remembered as a year of quantity as well as high quality grapes.
The Chardonnays of the year, especially those from the Côte des Blancs and Trépail played a key role in calming the opulence of the other wines affected by the summer heat and re-injected the necessary dynamism to guarantee good cellaring potential. To tell the story of 1998, the Chardonnays were shining stars (46%). Almost all the Pinot Noirs (35%) were selected from the southern Mountain of Reims, which explains the solid foundation of Krug 1998, and finally the Meuniers (19%), mainly selected from the left side of the Marne Valley, Leuvrigny, which was less sunny than the right bank, gave unique freshness.
This was my first vintage at the House of Krug and only the second Krug Vintage – after Krug 1981 – to be driven by Chardonnay. At the time, Henri Krug had agreed that in a year where the winners were the Chardonnays, the story should be a tribute to that winner. For the tasting committee, Krug 1998 shares the round and warm characteristics of 1989 as well as the extreme elegance and freshness of Krug 1988. Krug 1998 is a story of astonishing purity, precision, elegance and a very long finish.

Deep light golden colour announcing the unique contrast between freshness and maturity. On the nose, expressive aromas of bread, hazelnut, dried fruit, caramelised orange peel, then cocoa as it warms up, and finally pepper and gingerbread. On the palate, flavours of crystallised citrus fruits, caramelised orange peel, dried fruits, pepper and gingerbread, with a soft, creamy texture. (Zitat Champagne Krug)

     

Champagnerhaus Champagne Krug
Jahrgang 1998
AOC Champagne
Cuvee 46 % Chardonnay
35 % Pinot Noir
19 % Pinot Meunier
Hefelager 13 Jahre
Alkohol 12,5 % V/V

Der Champagner hatte eine gelbe Farbe, eine feine elegante Nase, eine guten Körper mit feinem Aroma und leicht pikanter Säure und guter Länge. Er wirkt trotz 24 Jahren recht jugentlich, sehr lecker.


Champagne Piper Heidsieck Cuvee an 2000

     

Champagnerhaus Champagne Piper Heidsieck
Jahrgang 2000
AOC Champagne
Cuvee 42 % Chardonnay
58 % Pinot Noir
Alkohol 12,0 % V/V

Diese Cuvée wurde speziell anlässlich des neuen Jahrtausends produziert, es ist kein klassischer Jahrgangschampagner. Er hatte eine goldgelbe Farbe, eine feine sehr reife Nase, einen guten Körper mit feinem Aroma, vollmundig mit harmonischer Säure und guter Länge. Ein vollmundiger reifer Champagner, sehr lecker. Diese Cuvee war wahrscheinlich nicht für eine so lange Lagerung gedacht, das erklärt auch die relativ dunkle Farbe. Dafür hatte er sich aber nach 22 Jahren gut gehalten.


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