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Weinprobe

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Heute gab es 2 Champagner und 2 Bordeaux (Liste aller Weinproben siehe hier).

Die Weine

  • Champagne Trouillard - Extra Selection
  • Champagne Pierre Trichet - Brut Premier Cru
  • 2021 Clos Floridene
  • 2018 Clos la Gaffeliere

Champagne Trouillard - Extra Selection

     

Champagnerhaus Champagne Trouillard
AOC Champagne
Cuvee 33,3 % Chardonnay
33,3 % Pinot Noir
33,3 % Pinot Meunier
Alkohol 12,0 % V/V

Der Champagner hatte eine feine Nase mit feiner Frucht, einen guten Körper mit feiner Frucht und leicht pikanter Säure, eine leichte Herbe und guter Länge. Sehr lecker aber nicht so gut wie der Brut Authentique.

Champagne Pierre Trichet - Brut Premier Cru

     

Champagnerhaus Champagne Pierre Trichet
AOC Champagne
Cuvee 22 % Chardonnay
25 % Pinot Noir
53 % Pinot Meunier
Flaschenreife 2 - 3 Jahre
Alkohol 12,0 % V/V
Dosage 7,8 g/l

Der Champagner hatte eine feine Nase mit feiner Frucht und leichten Reifenoten, einen guten Körper, komplex mit feiner Frucht und guter Länge. Ein schöner komplexer Champagner, deutlich besser aus der Trouillard. Sehr lecker, Klasse

2021 Clos Floridene

     

Weingut Clos Floridene
Jahrgang 2021
AOC Graves
Cuvee 75 % Sauvignon Blanc
25 % Semillon
Alkohol 12,5 % Vol.

De Wein hatte eine feine Nase mit etwas Frucht, etwas Holz und etwas Grapefruit, einen guten Körper, fruchtig mit feiner Säure und guter Länge. Den hatten wir besser in Erinnerung, wenig Komplex, gerade noch sehr lecker.

2018 Clos La Gaffelière

The second label made by the team of château La Gaffelière. Born in 1985, Clos La Gaffelière has his own vat room and cellars. Ageing is done, in large part, in one and two years old barrels. The blend is usually a large majority of Merlot ( up to 90%) and the rest of Cabernet Franc 90% from our clayey foothills ,this wine made by the team of Château La Gaffelière, it is vinified and aged with just as much care as the lots making up the first wine. An authentic, pleasure-giving and easy drinking wine.

The winter was very wet, so it was difficult to get into the vineyard before the beginning of April. Bud burst occurred in early April. We escaped two hailstorms at the end of May. Flowering was accompanied by heavy rainfall but fortunately fruit set was not much affected. Storms in June and July accentuated the pressure from mildew until véraison, which occurred at the end of July for the Merlot and during August for the Cabernet Franc.
Early August saw a heatwave, with temperatures approaching 40°C, causing some blockage at the end of véraison. We had to do some thinning on the Cabernet Franc for ripening purposes, by cutting out bunches showing delayed véraison.The high temperatures and the mild weather allowed for harvesting in good conditions. Cool nights and warm days favoured finesse in the tannins. (Zitat Chateau la Gaffeliere)

     

Weingut Clos La Gaffelière
Jahrgang 2018
Klassifikation Grand Cru
AOC Saint-Emilion
Cuvee 90 % Merlot
10 % Cabernet Franc
Ernte Merlot 20. September bis 1. Oktober
Ernte Cabernet Franc 9. bis 10. Oktober
Vinifikation Sorting of grapes by density (berry sorting). Vinification by parcel in stainless-steel temperature-controlled tanks, filled by gravity without sulfur.
Alcoholic fermentation with pumping over and punching down.
Malolactic fermentation in tanks.
Ausbau 12 months: 15% new oak and the rest in one- and two-year barrels. 3 rackings.
Alkohol 14,0 % Vol.

Der Clos La Gaffelière ist der Zweitwein von Chateau la Gaffeliere.
Der Wein hatte eine feine Nase, fruchtig, etwas Tabak, etwas Teer, einen guten Körper, fruchtig, etwas astringierende Tannine, etwas Teer, dezenter Säure und guter Länge. Ein kräftiger Wein aber wenig komplex, gerade noch sehr lecker.


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